Chlebek z cebulką zobaczyłam tutaj i postanowiłam zrobić..i szczerze mówiąc pierwszy raz wyciągałam mieszadło z automatu ..nie wiem czy to coś pomaga czy szkodzi i dlaczego trzeba wyciagać.. mój chlebek co prawda wyszedł smaczny, ale opadł ...w książeczce wyczytałam, że winą opadnięcia chleba jest..albo za dużo mąki, drożdży,albo wody albo za ciepła woda..ja zrobiłam według ilości z tego przepisu , ale widocznie zależy też od rodzaju mąki...
- 190 ml woda letnia /kranówa/
- 2,5 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 48 dkg mąki
- 1,5 łyżeczki drożdży suchych
- 3 cebule
Fajne te Twoje przepisy.Zastanawiam się,dlaczego mając tyle fajnych przepisów odpuściłaś sobie na ownbook-u.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki..to dla mnie zaszczyt "słyszeć" takie słowa od mistrza kuchni...Na ownbook-u nie odpuściłam..nie mam po prostu kiedy wstawiać przepisów[ a muszę dodatkowo zmieniać rozmiar zdjęć]..Tobie przy okazji gratuluję wygranej na ownbook- u..pozdrawiam..
UsuńWypróbowałam ten przepis,jak dla mnie to za mało wody,ciasto było suche,juz na poczatku zrobiła mi sie zacierka wiec dolałam wody około 100 ml,ograniczyłam cebule do 2 ,chlebek jest po za tym wporzadku mozna piec i jesc,pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuńMożliwe,że za mało wody ..w sumie u mnie było ok, ale to pewnie zależy od mąki.Pozdrawiam również.
Usuń