Chleb cebulowy


Chlebek z cebulką zobaczyłam tutaj i postanowiłam zrobić..i szczerze mówiąc pierwszy raz wyciągałam mieszadło z automatu ..nie wiem czy to coś pomaga czy szkodzi i dlaczego trzeba wyciagać.. mój chlebek co prawda wyszedł smaczny, ale opadł ...w książeczce wyczytałam, że winą opadnięcia  chleba jest..albo za dużo mąki, drożdży,albo wody albo za ciepła woda..ja zrobiłam według ilości z  tego przepisu , ale widocznie zależy też od rodzaju mąki...
  • 190 ml woda letnia /kranówa/
  •  2,5 łyżki oleju
  • 1  łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 48 dkg  mąki
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych
  • 3  cebule
Cebulę podsmażyć na maśle i ostudzić.Składniki [oprócz cebuli] włożyć  wg podanej kolejności do automatu.Ustawić program 1 ,średni kolor skórki, po sygnale na dodatki dodać ostudzoną cebulę.Gdy na liczniku będzie 145 wyjąć  mieszadła.Po upieczeniu wyłączyć automat z prądu i przy otwartej pokrywie zostawić na 15-20 min. 

Komentarze

  1. Fajne te Twoje przepisy.Zastanawiam się,dlaczego mając tyle fajnych przepisów odpuściłaś sobie na ownbook-u.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki..to dla mnie zaszczyt "słyszeć" takie słowa od mistrza kuchni...Na ownbook-u nie odpuściłam..nie mam po prostu kiedy wstawiać przepisów[ a muszę dodatkowo zmieniać rozmiar zdjęć]..Tobie przy okazji gratuluję wygranej na ownbook- u..pozdrawiam..

      Usuń
  2. Wypróbowałam ten przepis,jak dla mnie to za mało wody,ciasto było suche,juz na poczatku zrobiła mi sie zacierka wiec dolałam wody około 100 ml,ograniczyłam cebule do 2 ,chlebek jest po za tym wporzadku mozna piec i jesc,pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe,że za mało wody ..w sumie u mnie było ok, ale to pewnie zależy od mąki.Pozdrawiam również.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.