Pączki z piwem


Nie znudziły się Wam pączki? ja już miałam nie robić pączków a jakieś faworki..ale ..no właśnie ale..Parę dni temu pewien klient w sklepie kupował drożdże i piwo do pączków..a mnie to troszkę zdziwiło..chrusty na piwie kiedyś robiłam..ale pączki? ? poprosiłam o przepis , ale niestety nie dostałam...ale przepis na pączki z piwem znalazłam  tutaj, no i oczywiście musiałam wypróbować..pączki wyszły pyszne..takie mięciutkie i puszyste...a piwa całkiem nie czuć..ja jak zwykle wyręczam się automatem do chleba..a ciasto rosło jak szalone...uciekało nawet z pojemnika..i musiałam wcześniej je wyjąć.

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1  łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 500 g mąki pszennej 
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki jasnego piwa (w zależności od wilgotności mąki -można dodać odrobinę więcej)
  • 50 g cukru
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru wanilinowego)
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • odrobina skórki otartej z wyparzonej cytryny i pomarańczy


Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki czemu ciasto pięknie wyrośnie i będzie pulchne.

Do mleka dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.Masło roztopić i ostudzić.Jajko z żółtkami i cukrem ubić na puszystą pianę. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozczyn i resztę składników oprócz masła. Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące (może się wydawać zbyt rzadkie, ale takie ma być, nie może natomiast być lejące). W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie dobrze wyrobić (ok. 5 minut, aż będzie odchodziło od ręki i brzegów miski). Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę (lub do podwojenia objętości).Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem .
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na pączki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' ( 1,5 h). Po wyrobieniu ciasto wyjąć, przełożyć do większego naczynia na czas wyrastania. Dalej postępować wg powyższego przepisu.
Pączki na piwie  zrobione przez Klementynkę.

Komentarze

  1. ja już mam dość pączków. popatrzyć mogę ale nikt mnie nie zmusi do ich jedzenia w najbliższym czasie:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już też mam dość..ale na wtorek [na ostatki ]może w końcu zrobię jakieś faworki..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.