Sos karmelowy


Przepis na ten sos znalazłam jakiś czas temu tutaj, ale dopiero dziś zrobiłam..przeczytałam wszystko dokładnie..mhm..tak mi się wydawało , że dokładnie...ale dopiero teraz doszłam co u mnie było nie tak..mój sos jest jaśniejszy, ale to nie problem..problem był w tym ,że sos był rzadki i nie wiedziałam czemu..ale gotowałam ciut dłużej i zgęstniał..a był rzadki , bo zamiast 1/2 szkl.śmietany  dałam 1 całą szklankę.Sos wyszedł mimo wszystko pyszny...palce lizać...

  • 1/2  szkl.cukru
  • 1 łyżka wody
  • 30 g masła
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło i kremówka powinny być w temperaturze pokojowej. Do garnka z grubym dnem wlać wodę i cukier . Gotować [około 7-8 minut] od czasu do czasu mieszając [łyżką z długą rączką] do rozpuszczenia cukru i osiągnięcia bursztynowej barwy. Uważać, by nie przypalić karmelu (jeśli karmel się przypali, należy rozpocząć pracę od nowa). Do karmelu dodać masło i całość intensywnie mieszać, aż masło się rozpuści (należy uważać przy dodawaniu masła, karmel zacznie się pienić i unosić. W żadnym wypadku nie dotykać karmelu, jest bardzo gorący i grozi to poparzeniem).Garnek zdjąć z palnika i odstawić na 2 minuty. Dodawać stopniowo śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Garnek postawić na małym palniku i podgrzewać cały czas mieszając, aż masa będzie gładka. Odstawić do przestygnięcia, następnie przelać do słoiczka. Sos przechowywać w lodówce (w zakręconym słoiczku). Jeśli zgęstnieje, należy go podgrzać. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje cukru i kremówki, zbyt duża ilość cukru spowoduje, że całość będzie bardzo gęsta. Sos zaraz po przygotowaniu jest bardzo płynny, później lekko gęstnieje. 

Komentarze

  1. uwielbiam sos karmelowy, polane nim naleśniki to już niebo ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny ..nawet do zajadania bez niczego..ja zrobiłam czekoladki..

      Usuń
  2. Mmm, ależ mi narobiłaś smaka... Zaraz chyba pójdę do kuchni gotować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.