Przejdź do głównej zawartości
Chlebek z różnymi dodatkami...z takimi jakie akurat posiadamy w lodówce...a na dodatek z pachnącym olejem kujawskim ze smakiem..polecam..Chleb dodaję do zabawy kulinarnej "Odkryj Kujawski ze smakiem", której patronem jest serwis Zpierwszegotloczenia.pl, a sponsorem ZT Kruszwica S.A.
- 30 dkg mąki
- 5 g drożdży świeżych
- 150 ml mleka
- 2 łyżki oleju kujawskiego ze smakiem
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 10 dkg boczku wędzonego
- kawałek czerwonej papryki
- 5 dkg dera żółtego
- 2 łyżki pestek słonecznika
Drożdże zasypać 1 łyżką mąki, cukrem i mlekiem, odstawić , aby do wyrośnięcia.Mąkę przesiać, dodać wyrośnięte drożdże, jajka i olej[ ja wymieszałam porządnie buteleczką, aby razem z olejem wypłynęły suszone pomidory,czosnek i bazylia].Wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki.Dodać pokrojoną paprykę, ser i boczek oraz pestki i wymieszać wszystko razem.Odstawić do wyrośnięcia.Przełożyć do wysmarowanej olejem blaszki, posmarować mlekiem Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Ciekawy chlebek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
Usuń