Babeczki z płynnym kajmakiem



Dawno nie brałam udziału w Weekendowej Cukierni..a to nie było odpowiednich składników, albo brak czasu..albo jeszcze coś innego stało na przeszkodzie..W lutym gospodynią WC jest Anna Maria z Kucharni , która zaproponowała babeczki z płynnym kajmakiem, a przepis pochodzi stąd..Babeczki wyszły pyszne...radzę robić w pojedynczych foremkach..u mnie w foremkach na mufinki ..[ mam w sumie pojedyncze foremki, ale gdzieś po prostu schowałam je i nie mogłam znaleźć..a piekłam w nich mufinki z kawą.] U mnie były zjedzone bez lodów.. i użyłam domowej masy.Nie udało mi się zrobić z pojedynczej babeczki..na zdjęciu babeczki wyjęte prosto z piekarnika..

  • masło do wysmarowania foremek
  • 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
  • 2 duże żółtka
  • 1 duże jajko
  • 1 i 2/3 puszki kajmaku
  • lody waniliowe
  • opcjonalnie sól morska
  • 6 foremek o pojemności ok. 120 ml
Piekarnik rozgrzać do temperatury 215 stopni. Foremki natłuścić masłem i obsypać dno i ścianki mąką. Przy pomocy miksera ubić żółtka z jajkiem na puszystą masę. Ubijać przez ok. 2-3 minuty, do momentu aż ilość masy się podwoi i będzie spływała z mieszadła szeroką wstążką. Trwa to ok. 2-3 minut. Dodać kajmak i ubijać tak, by dobrze połączył się z resztą masy. Nadal ubijając stopniowo dosypywać mąkę. Przelać masę do przygotowanych wcześniej foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 12-13 minut.
Wyjąć z piekarnika i od razu przekładać z foremek na talerze - przy pomocy noża zrobić na środku nacięcie - wypłynie masa kajmakowa. Podawać od razu z gałką lodów waniliowych.
Osobom, które lubią smak solonego karmelu i kajmaku, polecam dodanie soli morskiej do gotowej ubitej masy, przed przelaniem jej do foremek - ilość wg smaku. Moim zdaniem wersja z solonym kajmakiem jest o wiele smaczniejsza.

Szybkie ciasta - edycja karnawałowa

Komentarze

  1. słodko i apetycznie u Ciebie Bożenko:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo..pozdrawiam również..

      Usuń
  2. i tak wyglądają pysznie na tym zdjęciu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję...a pyszne były...bo zjedzone na ciepło najlepiej smakują..chociaż na zimno tez można zjeść...

      Usuń
  3. Jak się cieszę, że upiekłaś i chyba jako pierwsza w tym miesiącu wzięłaś udział w Cukierni!
    Dziękuję:)
    Cieszę się, że babeczki smakowały!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za przepis...a babeczki zrobię jeszcze nie raz..pozdrawiam..

      Usuń
  4. Takich jeszcze nie jadłam, na pewno były pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. NORMALNIE BŁYSKAWICA Z CIEBIE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błyskawicznie to były zjedzone...

      Usuń
  6. Chyba musiały pachnąć nieziemsko jak nie zdążyłaś zrobić zdjęcia pojedynczej bułeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko pachniały ale i tak smakowały...

      Usuń
  7. Fajny pomysł z solonym kajmakiem, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat nie soliłam...ale następnym razem ...pozdrawiam również..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.