Przejdź do głównej zawartości
Tymbaliki ...zrobione w foremce , którą dostałam dzięki Winiary ..nie wyglądają zbyt pięknie....a to dlatego, że ułożyłam pięknie marchewkę, groszek itd..zalałam rosołem..no i zapomniałam o żelatynie...musiałam wylać to wszystko do garnuszka , rozrobić żelatynę  ..i znów wylać do foremek..ale mimo tego galaretki wszystkim smakowały.. 
- 2 udka  z kurczaka 
 
- 2 marchewki
 
- sól,pieprz
 
-  ziela angielskie, liść laurowy
 
- 1,5 łyżeczki żelatyny
 
- 1-2 łyżki groszku konserwowego
 
- 1 mały ząbek czosnku
 
- 1 łyżeczka soku z cytryny
 
- sól , pieprz 
 
Z podanych składników ugotować rosół. Ostudzić i przecedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić, marchewkę również pokroić.Na dnie foremek ułożyć po plasterku marchwi, następnie groszek i mięso.1 szklankę rosołu zagotować z dodatkiem przeciśniętego czosnku oraz soku z cytryny. Przecedzić. Doprawić do smaku Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić aż napęcznieje. Do żelatyny dodać doprawiony rosół i dokładnie wymieszać.Rosołem wymieszanym z żelatyną zalać tymbaliki z mięsem do 3/4 ich wysokości. Wstawić do lodówki na 10-15 minut. Następnie zalać resztą rosołu i odstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
ja akurat nie lubię mięsnych galaret ale mam amatorów tego przysmaków domu więc czasami jestem zmuszona robić je, skorzystam z Twojego przepisu i im urozmaicę menu :)
OdpowiedzUsuń