Domowa mozarella

Przepis na domową mozarellę czekał w kolejce do wypróbowania sporo czasu..a znalazłam go dawno temu w gazetce Przyślij przepis..i widziałam w necie , że z tego przepisu skorzystało już sporo osób..przyprawa tzatziki, a dokładniej czosnek z tej przyprawy jest bardzo wyczuwalny..więc jeśli ktoś nie lubi czosnku radzę zmniejszyć ilość przyprawy..
  • 400 ml śmietany 18% 
  • 4 łyżki majonezu 
  • 1 opakowanie przyprawy tzatziki [można dać mniej] 
  • 2,5 dag żelatyny 
  • 1/2 szkl.wody 
  • pieprz 
Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie, ostudzić.Śmietanę miksować z majonezem, pieprzem i przyprawą tzatziki ok. 2 minut na gładką masę.Następnie dodać żelatynę i jeszcze chwilę zmiksować.Masę szybko przełożyć do pojemników (3 ok. 200 ml).[ ja przełożyłam do silikonowej foremki na mufinki].Wstawić do lodówki do stężenia.

Komentarze

  1. o kurcze nie wiedziałam, że tak prosto można zrobić mozzarellę w domu, bardzo lubię ten ser więc na pewno spróbuję zrobić ją w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. intrygujący ten przepis Bożenko, bardzo mnie ciekawi smak więc wyprobuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie czosnek jest ok, fajna taka domowa mozarella :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można dać zwykła żelatynę w proszku? Jeśli tak to ile łyżeczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest zwykła żelatyna w proszku..a na łyżeczki przeliczyć mi teraz trudno..nie pamiętam ile to było..

      Usuń
    2. Juz wiem..znalazłam przelicznik..

      Żelatyna
      1 łyżka = 10 g
      1 łyżeczka = 3 g

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.