Przejdź do głównej zawartości
Przepis na domową mozarellę czekał w kolejce do wypróbowania sporo czasu..a znalazłam go dawno temu w gazetce Przyślij przepis..i widziałam w necie , że z tego przepisu skorzystało już sporo osób..przyprawa tzatziki, a dokładniej czosnek z tej przyprawy jest bardzo wyczuwalny..więc jeśli ktoś nie lubi czosnku radzę zmniejszyć ilość przyprawy..
- 400 ml śmietany 18%
- 4 łyżki majonezu
- 1 opakowanie przyprawy tzatziki [można dać mniej]
- 2,5 dag żelatyny
- 1/2 szkl.wody
- pieprz
Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie, ostudzić.Śmietanę miksować z majonezem, pieprzem i przyprawą tzatziki ok. 2 minut na gładką masę.Następnie dodać żelatynę i jeszcze chwilę zmiksować.Masę szybko przełożyć do pojemników (3 ok. 200 ml).[ ja przełożyłam do silikonowej foremki na mufinki].Wstawić do lodówki do stężenia.
Robiłam go jest pycha :-)
OdpowiedzUsuńo kurcze nie wiedziałam, że tak prosto można zrobić mozzarellę w domu, bardzo lubię ten ser więc na pewno spróbuję zrobić ją w domu:)
OdpowiedzUsuńMożna zrobić..i spróbuj..
Usuńintrygujący ten przepis Bożenko, bardzo mnie ciekawi smak więc wyprobuję:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo..wypróbuj..
UsuńDla mnie czosnek jest ok, fajna taka domowa mozarella :)
OdpowiedzUsuńDomowe..wszystko najlepsze..
UsuńA czy można dać zwykła żelatynę w proszku? Jeśli tak to ile łyżeczek?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest zwykła żelatyna w proszku..a na łyżeczki przeliczyć mi teraz trudno..nie pamiętam ile to było..
UsuńJuz wiem..znalazłam przelicznik..
UsuńŻelatyna
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 3 g