Kolejny zawieruszony przepis na drożdżowe oponki...
- 5 dkg świeżych drożdży
- 3/4 szkl, ciepłego mleka
- 1,5 łyżeczki cukru
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 3,5 szkl. mąki
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 cukry waniliowe
- 7-8 dag masła
Drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, 1,5 łyżeczki cukru i 3/4 szklanki ciepłego mleka, zostawić do wyrośnięcia.Jajko i żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać, dodać sól i wymieszać. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, a następnie ubite jajka. Wyrabiać przez 10-15 minut, dodać stopione i ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez kolejne 10 minut, podsypując lekko mąką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je na gruby placek ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki, a małym kieliszkiem w środku małe krążki. Wycięte oponki i pączuszki odłożyć do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiany kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy.
Pychota, zjadłoby się, przepysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńMam do Pani pytanie, bo widzę, że jest Pani na mikserze, czy dołączenie do niego jest bezpłatne?
I jeszcze jedno, w jaki sposób nawiązała Pani współpracę z niektórymi firmami? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo jestem na razie "nowa" w krainie blogujących, pozdrawiam.
Dziękuję bardzo..
UsuńDołączenie do Miksera i Durszlaka jest bezpłatne..
Proszę napisz maila , a ja odpiszę co i jak..pozdrawiam..
uwielbiam oponki :)
OdpowiedzUsuńJa też..ale bardziej pączki-właśnie zrobiłam i rosną..
Usuń