Ciasto sezamowo chałwowe

Pyszne ciasto,dawno nie robiłam,więc było zjedzone ze smakiem.Zrobiłam z większej porcji, bo użyłam większej blaszki..przepis podaję na blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm.
Ciasto kruche:
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.

Masa sezamowa:
  • 1 szkl. sezamu 
  • 1/4 szkl.cukru
  • 1/4  kostki margaryny
  • 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki przesmażyć.

Masa kokosowa:
  • 2/3 szklanki cukru
  • 20 dkg  wiórków kokosowych
  • 5 białek
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.

Masa chałwowa:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g chałwy 
  • 1/2 kostki margaryny
Wszystkie składniki rozpuścić w garnku i gotować , aż połączą się ze sobą.
Dodatkowo:
  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu 
Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC.Drugą część ciasta rozwałkować , przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem, a na dżem rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem.Można udekorować , ale nie koniecznie.Ja ozdobiłam   polewą.




Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.