Pyszny piernik..smak piernika jest bardziej intesywny dzięki oczywiście przyprawie piernikowej ale także dzięki dodatkowi kawy..ja wykorzystałam kawę arabika etiopia sidamo.
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. miodu
- 3/4 szkl. mocnej kawy
- 4 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
Jaja z cukrem utrzeć na gładką masę.Powoli dodawać olej i miód.Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika przesiać , dodać do masy.Wymieszać razem.Na końcu dodać kawę .Ciasto wlać do dużej blaszki keksówki.Piec około godz.w temperaturze 160-170 stopni.Polać polewą.
Kawa Arabika ETIOPIA SIDAMO
Kawa pochodząca z ojczyzny tego znanego napoju - Etiopii, gdzie długa tradycja uprawy krzewu kawowego oraz doskonałe warunki klimatyczne gwarantują satysfakcję z każdej filiżanki naparu.Arabika Etiopia Sidamo należy do kaw z rodziny "Mocca", dzięki czemu posiada intensywny, głęboki smak winno - kwiatowy. Wyśmienita, pobudzająca odmiana tradycyjnej arabiki.
Przyprawa piernikowa oparta na szczególnych przyprawach oraz ich odpowiednio dobranym proporcjom Przyprawa piernikowa MARSYL, jest doskonałą mieszanką nadającą piernikom charakterystycznego dla nich smaku i aromatu.
Łączy w sobie nuty wielu przypraw korzennych jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa. Wszystko to sprawia, iż przygotowane pierniki wyśmienicie pachną i smakują oraz na długo pozostają w pamięci.
Właśnie zajadam mój poświąteczny piernik i stwierdzam, że nadal nie mam dość. Lubię pierniki:)
OdpowiedzUsuń