Piernik z kawą

Pyszny piernik..smak piernika jest bardziej intesywny dzięki oczywiście przyprawie piernikowej ale także dzięki dodatkowi kawy..ja wykorzystałam kawę arabika etiopia sidamo.
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. miodu
  • 3/4 szkl. mocnej kawy
  • 4 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 
Jaja z cukrem utrzeć na gładką masę.Powoli dodawać olej i miód.Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika przesiać , dodać do masy.Wymieszać razem.Na końcu dodać kawę .Ciasto wlać do dużej blaszki keksówki.Piec około godz.w temperaturze 160-170 stopni.Polać polewą.
Kawa Arabika ETIOPIA SIDAMO
Kawa pochodząca z ojczyzny tego znanego napoju - Etiopii, gdzie długa tradycja uprawy krzewu kawowego oraz doskonałe warunki klimatyczne gwarantują satysfakcję z każdej filiżanki naparu.Arabika Etiopia Sidamo należy do kaw z rodziny "Mocca", dzięki czemu posiada intensywny, głęboki smak winno - kwiatowy. Wyśmienita, pobudzająca odmiana tradycyjnej arabiki.

Piernikowa przyprawa


Piernikowa przyprawa

Przyprawa piernikowa oparta na szczególnych przyprawach oraz ich odpowiednio dobranym proporcjom Przyprawa piernikowa MARSYL, jest doskonałą mieszanką nadającą piernikom charakterystycznego dla nich smaku i aromatu.
Łączy w sobie nuty wielu przypraw korzennych jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa. Wszystko to sprawia, iż przygotowane pierniki wyśmienicie pachną i smakują oraz na długo pozostają w pamięci.

Wigilijny piernikKawa... i co dalej?

Komentarze

  1. Właśnie zajadam mój poświąteczny piernik i stwierdzam, że nadal nie mam dość. Lubię pierniki:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.