Chleb pszenno-żytni

Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj.
  • 330 g wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki soli morskiej lub 2 zwykłej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250g mąki chlebowej 
  • 350g mąki żytniej
  • 30 g drożdży
Do automatu włożyć najpierw składniki płynne, a potem suche: letnią wodę, olej, sól, mąki, rozkruszone drożdże posypane cukrem. Automat nastawiamy na program szybki podstawowy chleb biały czas ok 2:10.[Ja ustawiłam na program 1].

Komentarze

  1. Co to jest mąka chlebowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki do produkcji piekarskiej nazywamy często mąkami chlebowymi. Do mąk chlebowych zaliczamy mąki pszenne i żytnie, są one zgodnie z nazwą wykorzystywane do wypieku chleba, ale także różnych innych wyrobów piekarniczych i cukierniczych.

      Usuń
  2. chyba pomylka w ilosci dodawanych drozdzy-pewnie mialo byc 3gramy .:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.