Przejdź do głównej zawartości
Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj.
- 330 g wody
- 3 łyżki oleju
- 1 1/2 łyżeczki soli morskiej lub 2 zwykłej
- 2 łyżeczki cukru
- 250g mąki chlebowej
- 350g mąki żytniej
- 30 g drożdży
Do automatu włożyć najpierw składniki płynne, a potem suche: letnią wodę, olej, sól, mąki, rozkruszone drożdże posypane cukrem. Automat nastawiamy na program szybki podstawowy chleb biały czas ok 2:10.[Ja ustawiłam na program 1].
Co to jest mąka chlebowa?
OdpowiedzUsuńMąki do produkcji piekarskiej nazywamy często mąkami chlebowymi. Do mąk chlebowych zaliczamy mąki pszenne i żytnie, są one zgodnie z nazwą wykorzystywane do wypieku chleba, ale także różnych innych wyrobów piekarniczych i cukierniczych.
Usuńchyba pomylka w ilosci dodawanych drozdzy-pewnie mialo byc 3gramy .:)
OdpowiedzUsuńMa być 30 gram.
Usuńhej ile ma byc wody
Usuń330 gram
Usuń