Domowy salceson

Robiłam już kiedyś salceson , ale w szynkowarze..tym razem z braku szynkowara zrobiłam inaczej..prawdę mówiąc gotowałam to z zamiarem zrobienia galarety, ale mąż zażyczył sobie salcesonu..
  • świński łeb
  • skórki wieprzowe
  • słonina
  • nogi i uszy świńskie
  • przyprawy do smaku
  • czosnek
  • marchewka
Głowę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki i resztę dodatków. Zalać wodą osolić i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Przestudzić i pokroić.Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem ( mięso i wywar)połączyć, doprawić do smaku.Chwilę jeszcze pogotować. Lekko schłodzić,wlać do specjalnej foli do salcesonu , zawiązać i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. 
                                           Domowy Wyrób

Komentarze

  1. Matko, jak ja uwielbiam salceson! Mogłabym go jeść i jeść i jeść.... a taki domowy mmmmmm zazdroszczę!:) Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż też mógłby jeść i jeść...dziękuję za zaproszenie..pozdrawiam..

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie każdy musi lubić..ja zjem , ale żeby aż przepadać to już nie..ale muszę dbać o męża...on lubi dobrze zjeść..

      Usuń
  3. Ja uwielbiam salceson i na pewno po wypłacie skorzystam z przepisu>:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja teznie przepadam ale poza mną wszyscy domowcnicy uwielbiają, bardzo ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. WITAM,
    g KUPIC FOLIĘ DO SALCESONU.
    cZY MOŻNA UŻYĆ TAKIEGO WORECZKA JAK DO SZYNKOWARU?
    pOZDRAWIAM
    rENADZIE MOZNA

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.