Gulasz z piersi kurczaka

Pomysł na to danie powstał tak znienacka...młodsza córka zażyczyła kotletów z piersi kurczaka, ale ja zrobiłam całkiem co innego..oczywiście był kurczak, a dokładniej to polędwiczki z kurczaka..i tak oto powstał gulasz..wyszedł pyszny..a jeszcze byłby bardziej pyszny jakby mięso marynowało się ciut dłużej..ale u mnie z braku czasu było to zaledwie kilka minut..
  • 1 duża pierś z kurczaka [ u mnie polędwiczki]
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3-4 łyżki białego wina
  • sól, pieprz
  • vegeta
  • chili
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki.Przyprawy wymieszać z 2 łyżkami oleju  i 2 łyżkami wina. Pierś wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki.Cebulę i marchewkę obrać , pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.Następnie podsmażyć pierś z kurczaka, dodać podsmażoną cebulę z marchewką .Dodać listek, ziele, trochę wody , resztę wina i dusić do miękkości.Pod koniec dodać ,koperek i koncentrat wymieszany z odrobiną wody.W razie potrzeby doprawić.
Do tego dania wykorzystałam olej z pestek winogron , który dostałam dzięki uprzejmości Oleofarm.

Oleofarm jest firmą skoncentrowaną na badaniach, produkcji oraz sprzedaży wysokiej jakości suplementów dietydietetycznych środków specjalnego przeznaczenia medycznego, surowców farmaceutycznych jak również zdrowej żywności w tym olejów zimno tłoczonych.
Olej z pestek winogron otrzymywany jest z nasion winogron dojrzewających w ciepłym klimacie Włoch. Jego zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku potraw na nim smażonych. W diecie śródziemnomorskiej jest powszechnie stosowany do sałatek, sosów, a także do smażenia i duszenia.

Komentarze

  1. gulasz z kurczaka mym ulubionym! zawsze barze mlecznym obok uczelni taki jadam, gdy nie mam czasu sama pogotować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak! pyszności:) wolę bardziej drobiowy od wieprzowego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A za mną chodzi właśnie taki gulasz drobiowy! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę,że gulasz drobiowy jest nie tylko moim ulubionym daniem...

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam zjeść dzisiaj co innego, ale zachciało mi się gulaszu, nigdy nie robiłam takiego z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Troszkę zmodyfikowałam przepis i zrobiłam dziś. Cudowny smak! Pycha :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.