Babka z kardamonem


Przepis na tą babkę znalazłam na blogu Grumków..babka wyszła pyszna..tylko za szybko polałam polewę..
Ciasto
  • 200 g miękkiego masła 
  • 240 g mąki 
  • 100 g cukru brązowego 
  • 120 g drobnego białego cukru 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 3 łyżki mleka 
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanego kardamonu 
  • 1 płaska łyżka kakao 
  • 1/4 łyżki kawy espresso w proszku
Polewa:
  • 50 g masła 
  • 4 łyżki brązowego cukru 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1/2 łyżki kawy espresso w proszku 
  • 8 łyżek mleka 
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu 
Masło z cukrami utrzeć na pulchną masę (co najmniej 10 minut mikserem). Po tym czasie dodawać po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze wymieszać. Dodać 2 łyżki mleka,ekstrakt z wanilii, kardamon i wymieszać do połączenia się składników. Zmniejszyć obroty na minimalne i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. 2/3 ciasta włożyć łyżką do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto będzie gęste. Do pozostałego ciasta dodać kakao, 1 łyżkę mleka, kawę i wymieszać. Masę wyłożyć na jasne ciasto i porobić esy -floresy patyczkiem do szaszłyków, aby oba kolory trochę na górze się zmieszały. Piec około 1 godz. w temp. 180°C. Po wyjęciu i wystudzeniu polać polewą. Polewa: Wszystkie składniki oprócz kardamonu włożyć do rondelka i zagotować
mieszając od czasu do czasu. Gotować mieszając 10 min na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, wsypać kardamon i zamieszać. Ciepłą polewą polać ciasto i odstawić do stężenia polewy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.