- 12 g drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 50 dkg mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 20 g miękkiego masła
Drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i 1/4 szkl.mleka. Wymieszać i odstawić na chwilę.W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać drożde. Powoli wlewając resztę mleka miksować, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka).Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę.Z wyrośniętego ciasta uformować 12-14 kulek, każda po ok. 60g. Obtoczyć w mące i ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu.Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.Posmarować mlekiem.Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia.Studzić na kratce.
bułeczki własnego wypieku są najlepsze!!!
OdpowiedzUsuńOj tak..domowe są najlepsze..
Usuń