Przejdź do głównej zawartości
Cynamonowe pancakes z jabłkami
Pyszne ..pachnące cynamonem..i na dodatek z jabłkami..przepis podpatrzony u Dorotki.
- 190 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 2 nieduże jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 1 łyżeczka masła, roztopionego [ dałam oliwę]
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Jajko roztrzepać razem z mlekiem, dodać do mąki i delikatnie razem wymieszać. Na końcu wmieszać starte jabłka i masło (można dodatkowo dodać 2 łyżki mleka, gdyż ciasto jest dość gęste.).Rozgrzać patelnię. Na suchej patelni [bez tłuszczu smażyć pancakes na średnim ogniu z obu stron na jasny brąz (około 40 sekund do minuty z każdej strony). Jeśli na powierzchni pancakes'a ukaże się dużo pęcherzyków powietrza, przewrócić na druga stronę.
ale ładny stosik
OdpowiedzUsuń