Ciasto jasne:
- 25 dkg mąki
- 1 jajko
- 2 dkg drożdży
- 1/3 kostki margaryny
- 1/3 szkl. mleka
- 5 dkg cukru
- 25 dkg mąki
- 2 jajka
- 10 dkg miodu
- 10 dkg cukru
- 5 dkg margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Ciasto jasne:
Mąkę przesiać, wykruszyć drożdże, dodać cukier, mleko, jajko, szczyptę soli i roztopioną margarynę, zarobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto ciemne:
Miód zagotować z 5 łyżkami wody, żółtka utrzeć z cukrem, kakao i margarynę, dodać miód, przyprawę do piernika, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, na końcu dodać pianę z białek.
Ciemne ciasto wyłożyć na dno dużej tortownicy, kulę z jasnego ciasta położyć na ciemnym.Piec w temp.p. 180 stopniach C.
Biorę udział po raz pierwszy w czwartej edycji Kalendarza Adwentowego z międzynarodowymi przepisami świątecznymi, dlatego też przepis jest również w wersji angielskiej.
Mąkę przesiać, wykruszyć drożdże, dodać cukier, mleko, jajko, szczyptę soli i roztopioną margarynę, zarobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto ciemne:
Miód zagotować z 5 łyżkami wody, żółtka utrzeć z cukrem, kakao i margarynę, dodać miód, przyprawę do piernika, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, na końcu dodać pianę z białek.
Ciemne ciasto wyłożyć na dno dużej tortownicy, kulę z jasnego ciasta położyć na ciemnym.Piec w temp.p. 180 stopniach C.
Biorę udział po raz pierwszy w czwartej edycji Kalendarza Adwentowego z międzynarodowymi przepisami świątecznymi, dlatego też przepis jest również w wersji angielskiej.
Kalendarz Adwentowy jest już czwartą edycją, codziennie od 1 grudnia do 24 grudnia publikowane będą pyszne receptury z blogerów na całym świecie.Mój przepis będzie w kalendarzu pod 15 czyli 15 grudnia..
25 dag flour
1 egg
2 dag yeast
1/3 of a packet of margarine
1/3 of a glass of milk
5 dag sugar
Dark dough
25 dag flour
2 eggs
10 dag honey
5 tablespoons of water
10 dag sugar
5 dag margarine
1 teaspoon of baking powder
1 teaspoon of cocoa
1 teaspoon of gingerbread spice
ready made chocolate glaze
Bright dough
Sift the flour, crumble the yeast, add sugar, milk, egg, a pinch of salt and melted margarine, knead and leave to grow.
Dark dough
Boil honey with 5 tablespoons of water, blend yolks with sugar, cocoa and margarine, add honey, gingerbread spice, flour and baking powder, mix everything and at the end add egg whites froth.
Put the dark dough on the bottom of a big springform pan and place a ball of the bright dough in top of it. Bake at 180 degrees. Glaze after it cooled down.
Jak smacznie:)
OdpowiedzUsuńZgadza się..
Usuńhaha. super pomysł. ;)
OdpowiedzUsuńSuper..ale nie mój...znaleziony w gazecie..
Usuńjaki szalony pomysł! Super! :)
OdpowiedzUsuńSmaczny pomysł...zawsze to cos innego..
UsuńJakie oryginalne ciasto!
OdpowiedzUsuńno proszę, bardzo ciekawe ciacho :) wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń