Żeberka w sosie kawowym



Pyszne żeberka w sosie kawowym...robiłam je pierwszy raz i polecam..bo są pyszne..Przepis pochodzi z książki Joanny Futkowskiej i Marty Walęckiej - Zdroik pt. "Smaki Ameryki", a ja znalazłam na blogu Grumków.Sosu według mnie i Grumków jest za dużo..i ja podaję zmniejszone porcje..

  • 1 kg chudych żeberek wieprzowych
  • 1 szkl. mocnej kawy
  • 1 szkl. keczupu
  • 1/4 szkl.cukru
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 0,5 łyżki starej cebuli
  • sól, pieprz
Umyte i osuszone żeberka podzielić na porcje. Składniki sosu dokładnie wymieszać.Żeberka wymieszać z sosem i zostawić na kilka godzin [ u mnie na całą noc]. W żaroodpornym naczyniu ułożyć żeberka, zalać sosem, piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie przewracać.



Awangarda Smaku

Komentarze

  1. Mmm brzmi nieźle. Uwielbiam żeberka w ciekawych wydaniach, więc na pewno zrobię. Polecam też moje w glazurze pomarańczowej, są boskie! Pozdrawiam :)

    http://happinessinapot.blogspot.co.uk/2012/09/zeberka-w-glazurze-pomaranczowej-to.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam...były pyszne..a ja wyprobuję według Twojego przepisu.

      Usuń
  2. Podpatrzyłam Twój przepis w akcji "Kawa... i co dalej". Żeberka i kawa to niespotykane połączenie. Zachęcam, byś dodała ten przepis do akcji Awangarda Smaku (http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/awangarda-smaku), jest naprawdę ciekawy!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo...zaraz dołączę do akcji..pozdrawiam..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.