- 1 kg chudych żeberek wieprzowych
- 1 szkl. mocnej kawy
- 1 szkl. keczupu
- 1/4 szkl.cukru
- 1,5 łyżki octu winnego
- 1,5 łyżki sosu worcestershire
- 0,5 łyżki starej cebuli
- sól, pieprz
Umyte i osuszone żeberka podzielić na porcje. Składniki sosu dokładnie wymieszać.Żeberka wymieszać z sosem i zostawić na kilka godzin [ u mnie na całą noc]. W żaroodpornym naczyniu ułożyć żeberka, zalać sosem, piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie przewracać.
Mmm brzmi nieźle. Uwielbiam żeberka w ciekawych wydaniach, więc na pewno zrobię. Polecam też moje w glazurze pomarańczowej, są boskie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://happinessinapot.blogspot.co.uk/2012/09/zeberka-w-glazurze-pomaranczowej-to.html
Polecam...były pyszne..a ja wyprobuję według Twojego przepisu.
UsuńPodpatrzyłam Twój przepis w akcji "Kawa... i co dalej". Żeberka i kawa to niespotykane połączenie. Zachęcam, byś dodała ten przepis do akcji Awangarda Smaku (http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/awangarda-smaku), jest naprawdę ciekawy!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję bardzo...zaraz dołączę do akcji..pozdrawiam..
Usuń