Uwielbiam ciasta z jabłkami..a to na dodatek jest z płatkami migdałowymi..pycha..
- 3 szkl. mąki
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła (20 dag)
- jabłka/2 słoiki dżemu z jabłek
- płatki migdałowe
Z mąki, żółtek, masła ,cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. .Dwie części ciasta schłodzić, a trzecią rozwałkować na blachę ,następnie wyłożyć na nie dżem, posypać płatkami migdałowymi.Na to zetrzeć na tarce schłodzoną drugą część ciasta.Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru pudru, zmiksować i rozłożyć na cieście i przykryć trzecią częścią ciasta startego na tarce.Piec około 45 minut w 180 stopniach.
Bożenko..to mnie zaskoczyłaś.w moich stronach pod hasłem "pleśniak" jest całkiem inne ciasto. Jest to ciasto kruche (biało-kakaowe)z orzechami, rodzynkami i bezą.
OdpowiedzUsuńTwoje tez wygląda smakowicie..a te migdały muszą przyjemnie chrupać :)
Pozdrawiam.
Jedna nazwa , a ciast może być kilka..ja robiłam z jabłkami, biało-kakaowe, z porzeczkami itp..A to akurat z dodatkiem płatków..pozdrawiam również..
Usuńtez lubię jabłka w ciastach, a migdały wręcz uwielbiam
OdpowiedzUsuńJa też, ja też..
UsuńZabieram kawałek bo nic mi nie zostanie....super:-)
OdpowiedzUsuń