Baton Goji


Batonik Goji dostałam jakiś czas temu.. i całkiem o nim zapomniałam..tzn.zapomniałam o opublikowaniu wpisu na jego temat..Batonik był zjedzony od razu..Batonik był smaczny, bardzo miękki , bez dodatku cukru, ale troszkę słodki a to za sprawą miodu. Głównym składnikiem batonika są owoce goji, które są smaczne..i warto je jeść bez niczego..a również dodawać do ciast, deserów..a nawet sałatek..






Składniki batonika:
suszone owoce goji - 50 %,organiczne łuskane nasiona konopi - 5 %,błonnik owsiany,błonnik,chrupki ryżowe,syrop maltozowy,miód,lecytyna sojowa,prażone ziarno soi,dmuchany amarantus,mieszanka olejów roślinnych,kakao w proszku,serwatka w proszku,sól.


Owoce goji najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni 21 wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne.
Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg!
Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem.


Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:6 podstawowych witamin ,11 podstawowych mikroelementów ,22 dietetyczne pierwiastki śladowe ,18 aminokwasów ,8 polisacharydów ,6 monosacharydów ,5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne). 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil ,wiele pigmentów fenolowych
Ponadto odkryto, że jagody Goji zawierają Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g), Witaminę C (148mg/100g).



Komentarze

  1. Ale bym z chęcią takiego zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam za zaległości w odwiedzinach u Ciebie, ostatnio troszkę zaniedbałam zaprzyjaźnione blogi z braku czasu. Mam nadzieję, że wybaczysz mi to uchybienie.
    Teraz jestem i nadrabiam.

    A owoce goji to najzdrowsze owoce świata;) batonik musiał być znakomity.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz za co przepraszać..ja tez zaniedbałam ostatnio i swój blog i inne...U mnie a to brak czasu..a to laptop zepsuty..albo coś innego....a nadrobić ciężko..tyle wspaniałych blogów..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.