Rogaliki bez jajek


Proste do zrobienia rogaliki..nie potrzeba czekać aż, ciasto urośnie..polecam..Te rogaliki robiła moja młodsza córka..a przepis podpatrzony tutaj.
  • 5 dag  drożdży
  • 60 dag mąki
  • 1/2 szkl. mleka (125 ml)
  • szczypta soli
  • 25 dag margaryny
  • 1 łyżka cukru


  • 30 dag twardej marmolady


Z podanych składników wyrobić ciasto (można wszystko oprócz mąki wymieszać mikserem, a następnie wyrobić rękami z mąką). Podzielić ciasto na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować  na kształt koła,za pomocą radełka  podzielić na 8 trójkątów. Na każdy kawałek nałożyć marmoladę i zwijać, tworząc rogaliki. Można wierzch posmarować białkiem. Układać na blaszce do pieczenia, zachowując dość duże odstępy, ponieważ rożki podwoją swoją wielkość.Piec najpierw nastawiając piekarnik na 60oC i podgrzewać 15 minut, aby podrosły. Następnie podwyższyć temp. do 180oC i piec około 20 minut, aż rogaliki będą rumiane.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

                                            Rogate wypieki

Komentarze

  1. Najbardziej podoba mi się to, że nie trzeba czekać aż urośnie:) bo bywam mocno niecierpliwa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!
    Twój blog został wyróżniony przeze mnie w Liebster Blog.Więcej informacji na moim blogu: http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/2012/11/wyroznienie-liebster-blog-i-moje.html
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre są takie rogaliczki. Mnie często wypływa marmolada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne były..a to zależy od marmolady..musi być twarda..

      Usuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.