Przejdź do głównej zawartości
Bułeczki z dodatkiem serka nadziewane dżemem.
- 2 szkl.mąki
- 1 jajko
- 1 kubeczek twarożku homogenizowanego[160 g]
- cukier waniliowy
- 1/4 szkl.mleka
- 1/4 szkl.oleju
- 1/4 szkl.cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem/marmolada
- 1 jajko+1 łyżka wody
Serek utrzeć z cukrem, dodać mleko, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wyrobić ciasto i rozwałkować.Pociąć na prostokąty [kwadraty lub kółka].Ma być parzysta liczba wyciętych prostokątów, połowę naciąć po 2-3 poprzeczne paski.Na całe prostokąty nałożyć dżem, boki posmarować białkiem, przykryć naciętymi prostokątami i "skleić" obydwa prostokąty.Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą.Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
pysznie wyglądają:)i jako że nie jestem fanką mega słodkich wypieków to kwaśny dżem i jestem w siódmym niebie:)
OdpowiedzUsuńTe bułeczki nie są mocno słodkie..a kwaśny dżem jest wskazany, oczywiście według własnych smaków..
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną, smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńCzęstuj się..
Usuńjaka gramatura twarożku
OdpowiedzUsuńJuż dopisałam w składnikach.ja robiłam z serka o wadze 160g..jak dasz więcej serka, to trzeba dodać więcej mąki..
Usuń