Brązowy cukier

Kolejny cukier z dodatkiem karobu..tym razem użyłam melasy z chleba świętojańskiego..przepis podpatrzyłam tutaj.
Przepis i rady cytuję za autorką..a przepis oryginalny pochodzi od Marthy Stewart, z tej strony.
Ja prawdę mówiąc nie mierzyłam cukru...zrobiłam tak na oko..
Jasny cukier:
  • 1 szkl. cukru 
  • 1,5 łyżki melasy
Ciemny cukier:


  • 1 szkl. cukru 
  • 1/4 szkl.melasy ( ciemniejsza wersja ma również bardziej intensywny smak )
Zmiksować oba składniki przy pomocy blendera ( około 30 sekund w zamkniętej miseczce ), a następnie przełożyć do miski i mieszać palcami, aż melasa całkowicie się rozpuści.
Taki cukier należy przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej w chłodnym, ciemnym miejscu, lub w lodówce. Jeśli cukier zrobi się twardy, można mu pomóc odzyskać formę na kilka sposobów:
  1. Przesypać cukier do miski, którą można użyć w mikrofalówce. Przykryć cukier wilgotnym ręcznikiem papierowym, a następnie przeźroczystą folią. Wstawić do mikrofalówki, na wysoką temperaturę, na 10 – sekund. Powtarzać, aż cukier zmięknie. Wymieszać widelcem i używać od razu.
  2. Przykryć mokrym ręcznikiem papierowym, folią i zostawić na całą noc.
  3. Do miski z cukrem włożyć kawałek jabłka i pozostawić na noc pod przykryciem.
                                  Domowy WyróbKarob w kuchni

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.