Przejdź do głównej zawartości
Wczoraj przez przypadek znalazłam przepis na cukier karobowy i postanowiłam zrobić.
- 1/2 kg cukru drobnego, białego
- 1 strąk chleba świętojańskiego w całości i 1 przepołowiony
Cukier umieścić w czystym, suchym zamykanym naczyniu (najlepiej szklanym), włożyć strąki chleba świętojańskiego i delikatnie potrząsnąć zamkniętym pojemnikiem .Odstawić na kilka dni, aby cukier przeszedł aromatem karobu.
Pycha :)
OdpowiedzUsuńco to jest ten karob? jaki to ma smak?
OdpowiedzUsuńKarob to zamiennik kakao.
UsuńMelasa to gęsty syrop o karmelowym posmaku, a proszek to doskonały substytut kakao i zamiennik czekolady.Melasę z karobu można spożywać nie tylko zamiast cukru, ale również stosować jako dodatek do potraw i wypieków oraz naturalny słodzik do ciepłych i zimnych napojów i deserów. Natomiast proszek z karobu, to zamiennik czekolady, który powstaje ze zmielonych nasion. Może być używany do wypieku ciast, ciasteczek, do lodów, do mleka i polew. Proszek przeznaczony jest dla dzieci i dorosłych, uczulonych na kakao i czekoladę.
Jestem fanką takich domowych cukrów.
OdpowiedzUsuń