Rogacze



Ostatnio często zaglądam i korzystam z książki Kuchnia Polska..ten przepis pochodzi właśnie z tej książki..


  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. piwa
  • 25 dag margaryny
  • słodki dżem lub marmolada
  •  szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do nasmarowania blachy
Margarynę dobrze schłodzić, następnie zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z mąką i szczyptą soli. Dodać piwo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na trzy godziny. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i pokroić na kwadraty. Na środek każdego kłaść po łyżce dżemu i sklejać rożki. Układać na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C). Upiec na złoty kolor. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.

Komentarze