Przejdź do głównej zawartości
Ostatnio często zaglądam i korzystam z książki Kuchnia Polska..ten przepis pochodzi właśnie z tej książki..
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. piwa
- 25 dag margaryny
- słodki dżem lub marmolada
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do nasmarowania blachy
Margarynę dobrze schłodzić, następnie zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z mąką i szczyptą soli. Dodać piwo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na trzy godziny. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i pokroić na kwadraty. Na środek każdego kłaść po łyżce dżemu i sklejać rożki. Układać na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C). Upiec na złoty kolor. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.