Kurczak w waciaku


Przepis wyszperany z książki Kuchnia Polska.Fajna nazwa ? a kurczak [u mnie ćwiartki z kurczaka] wyszły smakowite..Na zdjęciu niestety tylko kurczak po usmażeniu , przed upieczeniem...
  • 1 kurczak lub 4 udka
  • 20 dag przesianej mąki pszennej
  • 2 szklanki piwa
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • sok z cytryny
  • przyprawa warzywna typu vegeta
  • suszony tymianek
Kurczaka podzielić na porcje, natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą, oprószyć suszonymi ziołami. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Z mąki jajek, piwa, szczypty soli pieprzu przygotować rzadkie ciasto. Porcje kurczaka maczać w cieście, starając się, aby mięso było dokładnie przykryte. Smażyć (najlepiej w głębokim tłuszczu, ale można też na patelni lub w woku) na złoty kolor. Obrumienione porcje kurczaka ułożyć na blaszce (najlepiej z rusztem) i przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220°C) na 20 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.