Przejdź do głównej zawartości
Kruche ciasteczka z marmoladą i czekoladą
Pamiętam jak moja ciocia robiła takie pyszne kruche roladki..proste do zrobienia..składników nie wiele..potrzeba tylko czasu na "schłodzenie" ciasta..
- 4 szkl.mąki
- 27 dkg śmietany [18%]
- 20 dkg smalcu
- marmolada lub krem czekoladowy
Z mąki , smalcu i śmietany wyrobić ciasto[ ja wrzuciłam wszystko do robota].Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce [ można ciasto zagnieść p.wieczorem, a rano upiec].Schłodzone ciasto rozwałkować , wyciąć prostokąty, nałożyć marmoladę/ krem i zwinąć.Ułożyć na blaszce i piec około 20 minut w temp.180 stopni.
Uwielbiam ciasteczka własnoręcznie robione ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:) i zawsze się coś w domu do nich znajdzie:)
OdpowiedzUsuńpiękne, to muszą być pychotki:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyrobiłam ciasto, ale ciężko było, bo wogóle składniki nie chciałby sie połączyć. Dałam troche mniej mąki a więcej śmietany. Czy do tego przepisu nie trzeba dawć proszku do pieczenie, cukru, jajka?
OdpowiedzUsuńMąka mące nie równa..i czasem tak bywa..Proszek do pieczenia , cukier i jajka nie potrzebne..cukrem posypujemy upieczone ciasteczka..
UsuńWitam, skończyłam piec ciasteczka. Ciasto trudno było rozwałkować, po wyjęciu z lodówki ciasto było twarde. Musiałam grzać je w rękach aby było szybciej. W piekarniku musiałam trzymać ciasteczka 30min, żeby się zrobiły. Ogólnie rodzinie smakują, nie są za słodkie ;-)))))
OdpowiedzUsuń