Zapiekanka makaronowa


Młodsza córka lubi różnego rodzaju zapiekanki z makaronem..a mąż lubi pikantne potrawy, więc dodałam sosu worcestershire.

  • 25 dkg makaronu
  • 20 dkg kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1-2 strąki kolorowej papryki
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 
  • oliwa
  • natka pietruszki 
  • 15 dkg sera żółtego  
  • sól
  • ostra papryka Marsyl
  • sos worcestershire
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z łyżką oliwy. Dokładnie odcedzić . Cebulę drobno posiekać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski, kiełbasę pokroić w kostkę. Warzywa razem z kiełbasą zeszklić na oliwie.  Doprawić do smaku . Gotowy sos wymieszać ze śmietaną i posiekaną pietruszką, dodać makaron i wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej pozostałym tłuszczem formy do zapiekania i posypać startym serem. Piec w  nagrzanym piekarniku (180 -200°C) 30 minut.


Paprykujemy 3


Papryka ostra
Papryka mielona jest przyprawą otrzymywaną z wysuszonych i zmielonych owoców papryki.
Jej smak uzależniony jest od gatunku i może być słodki, ostry a nawet palący.
Aromatyczny zapach podnosi walory przygotowywanych potraw do których można zaliczyć: zupy, sosy, potrawy z mięsa, drobiu, ryb.
Służy też do przyprawiania warzyw, sałatek, potraw z ryżu, makaronu, a także do barwienia sosów.
Jest ulubioną przyprawą kuchni węgierskiej lecz zdobyła także uznanie wśród wielu kucharzy w Polsce.


Wedlug przekazów pochodzi z Indii, skąd dzięki swym niezwykłym walorom sos worcestershire trafił na stoły kolonialne. W Królestwie Brytyjskim, dzięki staraniom pewnego lorda, który docenił jego smak, miał zostać odtworzony przez aptekarzy. Jednak dopiero po wieloletnim procesie fermentacji aptekarze uzyskali oryginalny smak i rozpowszechnili sos na wyspach. Obecnie jest jedną z najbardziej uniwersalnych przypraw. Sos został sporządzony według tradycyjnej receptury z octu słodowego, octu winnego i sosu powstałego w wyniku fermentacji anchois. Worcesterhire to doskonały dodatek do potraw z wołowiny, składnik sałatki Cezara oraz koktajlu "Krwawa Mary". To jeden z komponentów innych sosów i doskonała przyprawa do zup, mięs, warzyw i makaronów.

Komentarze

  1. Też robiłam ostatnio, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zapiekanki, ja zawsze robię z piersią z kurczaka, muszę kiedyś ją zamienić na kiełbasę. Pyszny i szybki obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.