Młodsza córka lubi różnego rodzaju zapiekanki z makaronem..a mąż lubi pikantne potrawy, więc dodałam sosu worcestershire.
- 25 dkg makaronu
- 20 dkg kiełbasy
- 1 cebula
- 1-2 strąki kolorowej papryki
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- oliwa
- natka pietruszki
- 15 dkg sera żółtego
- sól
- ostra papryka Marsyl
- sos worcestershire
Papryka mielona jest przyprawą otrzymywaną z wysuszonych i zmielonych owoców papryki.
Jej smak uzależniony jest od gatunku i może być słodki, ostry a nawet palący.
Aromatyczny zapach podnosi walory przygotowywanych potraw do których można zaliczyć: zupy, sosy, potrawy z mięsa, drobiu, ryb.
Służy też do przyprawiania warzyw, sałatek, potraw z ryżu, makaronu, a także do barwienia sosów.
Jest ulubioną przyprawą kuchni węgierskiej lecz zdobyła także uznanie wśród wielu kucharzy w Polsce.
Wedlug przekazów pochodzi z Indii, skąd dzięki swym niezwykłym walorom sos worcestershire trafił na stoły kolonialne. W Królestwie Brytyjskim, dzięki staraniom pewnego lorda, który docenił jego smak, miał zostać odtworzony przez aptekarzy. Jednak dopiero po wieloletnim procesie fermentacji aptekarze uzyskali oryginalny smak i rozpowszechnili sos na wyspach. Obecnie jest jedną z najbardziej uniwersalnych przypraw. Sos został sporządzony według tradycyjnej receptury z octu słodowego, octu winnego i sosu powstałego w wyniku fermentacji anchois. Worcesterhire to doskonały dodatek do potraw z wołowiny, składnik sałatki Cezara oraz koktajlu "Krwawa Mary". To jeden z komponentów innych sosów i doskonała przyprawa do zup, mięs, warzyw i makaronów.
Też robiłam ostatnio, pycha ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zapiekanki, ja zawsze robię z piersią z kurczaka, muszę kiedyś ją zamienić na kiełbasę. Pyszny i szybki obiad:)
OdpowiedzUsuń