Mufiny z suszoną żurawiną

Dawno nie robiłam mufinek...i oto są z dodatkiem suszonej żurawiny..
  • 2 szkl. mąki 
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 3/4 szkl.suszonych żurawin Marsyl 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 jajka 
  • 3/4 szkl. mleka 
  • 10 dag masła 
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki różowego barwnika spożywczego
Żurawiny zalać sokiem cytrynowym i odstawić na kilka minut.Maślo roztopić.W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche razem z żurawinami i sokiem cytrynowym.W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem , ekstraktem i barwnikiem. Dodac powoli masło i wymieszać, dodać do składników sypkich i wymieszać.Ciasto wyłożyc do papilotek i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Wystudzone dowolnie udekorowac.


Żurawina



Ta wieloletnia roślina rodzi owoce wyglądem zbliżone do borówek.
Świeże owoce są bardzo kwaśne dlatego też często spożywane są dopiero po przetworzeniu.
Z żurawiny wytwarza się dżemy, syropy, soki, można ją dodać do mięs, ciast, sporządzić nalewkę.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.