Kolejna przesyłka , którą dziś dostałam dzięki uprzejmości Atakan -dziękuję.Melasa i proszek z chleba świętojańskiego to dla mnie nowość..muszę coś wymyślić i wykorzystać do różnych potraw..
O Karobie, czyli melasie i proszku z Chleba Świętojańskiego
W okresie zimowym każdy chciałby uniknąć przeziębienia lub grypy oraz ograniczyć słodycze. Dlatego warto wspomóc swój organizm, wybierając produkty wartościowe, aby nawet zimą cieszyć się zdrowiem. Zamiast czekolady – sięgnij po Karob!
Co to jest melasa i proszek z karobu?
Melasa to gęsty syrop o karmelowym posmaku, a proszek to doskonały substytut kakao i zamiennik czekolady.
Karob – szarańczyn strąkowy to owoc drzewa rosnącego w krajach śródziemnomorskich. Jego strąki nazywane są chlebem świętojańskim. Melasa i proszek pozyskiwane z karobu są produktami w 100% naturalnym, nie dodaje się do nich żadnych konserwantów, sztucznych barwników oraz cukru.
Dlaczego warto spożywać karob codziennie?
Karob jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód oraz witamin:B1, B2, B3, E, a także innych wartości odżywczych.
Stosowanie karobu ma dobroczynny wpływ na cały nasz organizm. Poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach jelitowych (refluks). Karob jest pomocny także w profilaktyce astmy, w problemach wywołanych przez alergie i dla osób z wysokim ciśnieniem krwi (nie zawiera kofeiny). Wspomaga również odporność organizmu, wykorzystuje się go w kuracji antygrypowej i przeciwkaszlowej. Mogą go także stosować cukrzycy, gdyż zawiera tylko cukry naturalne.
Jak należy spożywać karob?
W celach prozdrowotnych karob należy przyjmować od 2 do 3 łyżeczek dziennie. Karob mogą również spożywać dzieci powyżej roku.
Jakie jest zastosowanie karobu?
Melasę z karobu można spożywać nie tylko zamiast cukru, ale również stosować jako dodatek do potraw i wypieków oraz naturalny słodzik do ciepłych i zimnych napojów i deserów. Natomiast proszek z karobu, to zamiennik czekolady, który powstaje ze zmielonych nasion. Może być używany do wypieku ciast, ciasteczek, do lodów, do mleka i polew. Proszek przeznaczony jest dla dzieci i dorosłych, uczulonych na kakao i czekoladę.
Zalety Karobu:
* Produkt w 100% naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów,
* Nie zawiera alergenów, cukru i glukozy,
* Jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz witamin np. B1 B2, B3, E, a także wartości odżywczych: białko i węglowodany,
* Posiada właściwości prozdrowotne:
** poprawia trawienie, można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych (refluks żołądkowo-przełykowy),
** obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera „złego” cholesterolu,
** może być pomocny w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie,
** nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi,
** wspomaga leczenie kaszlu, grypy,
** dzięki zawartości żelaza wspiera walkę z anemią (niedokrwistością),
** jest bogaty w wapń i fosfor, i dzięki temu może być wykorzystywany w walce zosteoporozą,
** wspomaga odporność organizmu
Czekam z niecierpliwością na dania ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem co wymyślisz , miałabym zagwostkę:-)
OdpowiedzUsuńZ karobem można cuda wyczyniać. Przeważnie ludzie zastępują nim kakao. Powodzenia!
Usuń