Melasa i proszek z chleba świętojańskiego



Kolejna przesyłka , którą dziś dostałam dzięki uprzejmości Atakan -dziękuję.Melasa i proszek z chleba świętojańskiego to dla mnie nowość..muszę coś wymyślić i wykorzystać do różnych potraw.. 


O Karobie, czyli  melasie i proszku z Chleba Świętojańskiego

W okresie zimowym każdy chciałby uniknąć przeziębienia lub grypy oraz ograniczyć słodycze. Dlatego warto wspomóc swój organizm, wybierając produkty wartościowe, aby nawet zimą cieszyć się zdrowiem. Zamiast czekolady – sięgnij po Karob!

Co to jest melasa i proszek z karobu?

Melasa to gęsty syrop o karmelowym posmaku, a proszek to doskonały substytut kakao i zamiennik czekolady.
Karob – szarańczyn strąkowy to owoc drzewa rosnącego w krajach śródziemnomorskich. Jego strąki nazywane są chlebem świętojańskim. Melasa i proszek pozyskiwane z karobu są produktami w 100% naturalnym, nie dodaje się do  nich żadnych konserwantów, sztucznych barwników oraz cukru.

Dlaczego warto spożywać karob codziennie?

Karob jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód oraz witamin:B1, B2, B3, E, a także innych wartości odżywczych.
Stosowanie karobu ma dobroczynny wpływ na cały nasz organizm. Poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach jelitowych (refluks). Karob jest pomocny także w profilaktyce astmy, w problemach wywołanych przez alergie i dla osób z wysokim ciśnieniem krwi (nie zawiera kofeiny). Wspomaga również odporność organizmu, wykorzystuje się go w kuracji antygrypowej i przeciwkaszlowej. Mogą go także stosować cukrzycy, gdyż zawiera tylko cukry naturalne.

Jak należy spożywać karob?

W celach prozdrowotnych karob należy przyjmować od  2 do 3 łyżeczek dziennie. Karob mogą również spożywać dzieci powyżej roku.

Jakie jest zastosowanie karobu?

Melasę z karobu można spożywać nie tylko zamiast cukru, ale również stosować jako dodatek do potraw i wypieków oraz naturalny słodzik do ciepłych i zimnych napojów i deserów. Natomiast proszek z karobu, to zamiennik czekolady, który powstaje ze zmielonych nasion. Może być używany do wypieku ciast, ciasteczek, do lodów, do mleka i polew. Proszek przeznaczony jest dla dzieci i dorosłych, uczulonych na kakao i czekoladę.

Zalety Karobu:
* Produkt w 100% naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów,
* Nie zawiera alergenów, cukru i glukozy,
* Jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń,  fosfor oraz witamin np. B1 B2, B3, E, a także wartości odżywczych: białko i węglowodany, 

* Posiada właściwości prozdrowotne
   ** poprawia trawienie, można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych (refluks  żołądkowo-przełykowy), 
  ** obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera „złego” cholesterolu,
  ** może być pomocny w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie,
  ** nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi,
  ** wspomaga leczenie kaszlu, grypy,
  ** dzięki zawartości żelaza wspiera walkę z anemią  (niedokrwistością),
  ** jest bogaty w wapń i fosfor, i dzięki temu może być wykorzystywany w walce zosteoporozą,
  ** wspomaga odporność organizmu

Komentarze

  1. Czekam z niecierpliwością na dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem co wymyślisz , miałabym zagwostkę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z karobem można cuda wyczyniać. Przeważnie ludzie zastępują nim kakao. Powodzenia!

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.