Żeberka w miodzie



Kiedyś w gazetce z Biedronki był przepis na żeberka według Jana i Jakuba Kuroniów..Zrobiłam i żeberka wyszły pyszne..
  • 1 kg żeberek
  • 4 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki marynaty staropolskiej
    Sos:
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • 4 łyżki miodu
  • 100 ml octu
  • 200 ml rosołu z kostki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich Marsyl
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
Żeberka podzielić na kawałki, natrzeć przyprawą  i odstawić na 30 minut  do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, a czosnek drobno posiekać, żeberka obsmażyć na gorącym oleju do zrumienienia i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na tłuszczu po smażeniu żeberek przesmażyć lekko cebulę, po czym dodawać kolejno co chwilę mieszając: czosnek, koncentrat pomidorowy, miód, ocet, majeranek, zioła prowansalskie. Na końcu wlać rosół z kostki i całość gotować na małym ogniu ok. 10 min. Następnie zalać żeberka sosem, tak aby były całkowicie w nim zanurzone. Przykryć naczynie i piec przez ok. 1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 170°C.
Zioła prowansalskie


Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, których nazwa pochodzi od nazwy okręgu we Francji - Prowansji, słynącej z aromatycznych ziół zdrowotnych.
Swoje właściwości zioła zawdzięczają zawartej w nich dużej ilości substancji czynnych takich jak olejki lotne, garbniki i gorycze.
Przyprawa doskonale komponuje się z tłustymi potrawami z mięs, zup, grilla, potraw rybnych i drobiowych. Wzbogaca smak sałatek, potraw z jaj, serów. Szeroko wykorzystywana w diecie bezsolnej.
W skład mieszanki wchodzą: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, natka pietruszki, hyzop.

                                       Po prostu kotlet do obiaduW roli głównej: Oliwa

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.