Kiedyś w gazetce z Biedronki był przepis na żeberka według Jana i Jakuba Kuroniów..Zrobiłam i żeberka wyszły pyszne..
- 1 kg żeberek
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki marynaty staropolskiej
Sos: - 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki miodu
- 100 ml octu
- 200 ml rosołu z kostki
- 1 łyżka ziół prowansalskich Marsyl
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Żeberka podzielić na kawałki, natrzeć przyprawą i odstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, a czosnek drobno posiekać, żeberka obsmażyć na gorącym oleju do zrumienienia i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na tłuszczu po smażeniu żeberek przesmażyć lekko cebulę, po czym dodawać kolejno co chwilę mieszając: czosnek, koncentrat pomidorowy, miód, ocet, majeranek, zioła prowansalskie. Na końcu wlać rosół z kostki i całość gotować na małym ogniu ok. 10 min. Następnie zalać żeberka sosem, tak aby były całkowicie w nim zanurzone. Przykryć naczynie i piec przez ok. 1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 170°C.
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, których nazwa pochodzi od nazwy okręgu we Francji - Prowansji, słynącej z aromatycznych ziół zdrowotnych.
Swoje właściwości zioła zawdzięczają zawartej w nich dużej ilości substancji czynnych takich jak olejki lotne, garbniki i gorycze.
Przyprawa doskonale komponuje się z tłustymi potrawami z mięs, zup, grilla, potraw rybnych i drobiowych. Wzbogaca smak sałatek, potraw z jaj, serów. Szeroko wykorzystywana w diecie bezsolnej.
W skład mieszanki wchodzą: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, natka pietruszki, hyzop.
Zebarka sa pyszne, pod każdą postacia
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten smak w ustach ;)
OdpowiedzUsuń