Parówki w cieście ziemniaczanym


Córka jadła takie parówki u mojej siostry..i posmakowały jej ..więc zrobiłam i ja..My zjedliśmy je z sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak , który dostałam dzięki uprzejmości  portalu Uroda i Zdrowie.
Sos musztardowo-paprykowy
Sos  mocny i ognisty dla zwolenników ostrych potraw. Wzbogaca potrawy z grilla, zaostrza smak potraw mięsnych, podawanych zarówno na ciepło, jak i na zimno.
No i sos ten jest prawdziwie mocny..i posmakuje osobom, które lubią pikantne potrawy..Ale z dodatkiem np.tych parówek smakował idealnie..
Sos ten jeszcze przyda się do innych dan.

  • 60 dkg ziemniaków ugotowanych
  • 1/2 szkl.mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl.bułki tartej
  • 6-7 parówek
  • sól, pieprz
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę,sól i zagnieść ciasto.Parówki obrać z folii i przekroić na połowę.Każdy kawałek parówki owinąć masą ziemniaczaną.Tak przyszykowane parówki maczać w roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej .Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.




Sos  mocny i ognisty dla zwolenników ostrych potraw. Wzbogaca potrawy z grilla, zaostrza smak potraw mięsnych, podawanych zarówno na ciepło, jak i na zimno.


                                                 Warzywa psiankowate 2012

Komentarze

  1. Wyglądają pysznie, muszę to wypróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwsze słyszę o takich, a musiały być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Również dostałam do testowania sosy Tarsmaku. Jak narazie smakowałam sos czosnkowy, który jest bardzo dobry. Sosu musztardowo-paprykowego jeszcze nie próbowałam. Po tym co napisałaś pewnie mizasmakuje, bo lubię pikantne dodatki. Zapraszam do mnie www.kuchniacaroline.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Już widze jak mój synek oszalałby na punkcie tego dania. Będę musiała zrobić mu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. genialny parówkowy pomysł

    OdpowiedzUsuń
  6. Znałem ten sam przepis tylko do ciasta należy dodać dość sporo majeranku, i ja nie panierowałem w jajku, ale według mnie też smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za miłe słowa..
    Jeśli ktoś lubi można dać więcej majeranku,ale panierowane w jajku są smaczniejsze..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.