- 50 dkg mąki pszennej
- 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1/2 l ciepłej wody
- 5 dkg drożdży
- 1 łyżeczka soli
Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. wody , następnie dodać wszystkie składniki i wyrobić[moje ciasto zagniatał robot].Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia, a następnie przełożyć na stolnicę, wyrabiać tak by nie kleiło się do rąk .Przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować lekko wodą i piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarnika przez 40 minut .
Muszę kiedyś zrobić domowy chlebek, mama kiedyś robiła i był pyszny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczywo własnego wypieku :)
OdpowiedzUsuńFajnie że podajesz przepis, wiele osób pisze o tym chlebie ale nie dają przepisu
OdpowiedzUsuń