Bułeczki zostały przygotowane w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".Przepis podpatrzony gdzieś w internecie ale nie pamiętam gdzie..
- 450 g mąki chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka drobnego cukru
- 50 g masła, miękkiego
- 15 g świeżych drożdży
- 280 ml ciepłego mleka +dodatkowo do smarowania
Ciasto przenieść na lekko omączony blat i delikatnie zagnieść. Podzielić na 12 równych części, formować kulki i ułożyć na blasze.Używając ostrego noża, naciąć każdą bułkę . Przykryć lekko naoliwioną folią i pozostawić w ciepłym miejscu ok 20 minut lub do momentu podwojenia objętości.Piekarnik nastawić na 200 st C. Posmarować każdą bułkę mlekiem i piec ok 20-25 minut, lub do momentu gdy bułki nabiorą złotego koloru. Przenieść na kratkę i wystudzić.
Super sa swieże buleczki. Zmdomowa konfitura uwielbiamy:)
OdpowiedzUsuńŚwieże bułeczki i domowa konfitura..ja też tak lubię...
Usuńuwielbiam domowe bułki!
OdpowiedzUsuńCo domowe to domowe..zawsze najlepsze..
UsuńDomowe bułki to jest to!
OdpowiedzUsuńOj tak..domowe ..
UsuńA ja znam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWidziałam go tutaj: http://magielkuchenny.pl/buleczki-mleczne,pid,48.html
Zajrzałam tam..ale ja korzystałam z innego..tam były inne zdjęcia..
Usuńgdzie je kupiłaś bo łudząco przypominają bułeczki sklepowe a nie domowe :P
OdpowiedzUsuńWow..kupiłam???żart chyba!!przecież nawet zdjęcie jest bułeczek ułożonych na blaszce..
Usuń