Ketchup z cukinii


Postanowiłam spróbować swój własny ketchup..taki domowy..z cukinii..Przepis podpatrzyłam u Niebieskiej Pistacji a ona na blogu Mienty.
  • 1,5 kg obranej cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 szkl. cukru
  • 1 szkl. octu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 kopiasta łyżeczka cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • garść soli
Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Całość zasypać garścią soli, wymieszać i odstawić na 6 godzin (nie odciskać). Po tym czasie warzywa gotować do momentu aż zrobi się z nich papka, następnie dodać cukier i ocet i gotować 20 minut. Dodać koncentrat i przyprawy i gotować kolejne 20 minut, mieszając całość od czasu do czasu. Zmiksować i przelać do słoiczków. Pasteryzować przez 10 minut.

                                                 Domowy Wyrób

Komentarze

  1. Ciekawy jest ten cukiniowy ketchup. Musi być pyszny:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł :) niedługo cukinie pojawią się w moim ogrodzie, więc spróbuję. Polecam też wrzucić cukinkę na ruszt :) http://www.zgrilla.pl/grillowana-cukinia-w-sosie-czosnkowym/

    OdpowiedzUsuń
  3. taki sam robię jest super

    OdpowiedzUsuń
  4. Keczup pyszny, ale moja uwaga dla osób, które planują zrobić go z podanego przepisu z myślą o swoich dzieciach... pomińcie ostre przyprawy, bo wychodzi bardzo hot;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zamiast kopiatej łyżki cayen daję płaską i bardzo płaską ostrej papryki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.