Wiecie, że dziś święto blogów? ja dowiedziałam się z gazety, że blogi mają swoje święto..a skoro tak jest..więc wszystkim blogerkom i blogerom życzę dużo przyjemności z blogowania..a ja zapraszam na ciasto..przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska.
- 1 kg jabłek
- 50 dag mąki pszennej
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 15 dag cukru pudru
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- kilka suszonych moreli Marsyl
- 3-5 łyżek brandy
- cynamon
- tarta bułka tłuszcz do nasmarowania formy
Morele dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny i brandy, dobrze wymieszać, posypać cukrem i odstawić na 30 minut. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać skórkę z cytryny, morele i jabłka, wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na ok. 60 minut.
Morela pochodzi z Azji, skąd do Europy została sprowadzona przez Arabów w początkach ery nowożytnej.
Jadalne są kuliste owoce (pestkowce) o barwie pomarańczowej, ze skórką pokrytą meszkiem.
Spożywane są w postaci surowej lub suszonej, przetwarzane na kompoty, dżemy lub konfitury.
Nie wiedziałam! Porywam kawałek ciasta - wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJabłka z morelami...Pycha! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłeczniki, Twój wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuń