Pyszne drożdżowe racuszki z rodzynkami Marsyl.
- 35 dkg mąki
- 3 dkg drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 3/4 szkl.mleka
- garść rodzynek
Rodzynki to suszone winogrona.Rodzynki są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów.
Jeżeli są przechowywane przez długi czas, cukier krystalizuje wewnątrz owocu. Zgryzienie owocu daje wrażenie że jest on ziarnisty, ale nie zmienia to jego użyteczności. Aby zdekrystalizować rodzynki można je zanurzyć w płynie (alkoholu, soku owocowym lub wrzącej wodzie) na krótki czas aby rozpuścić cukier.
Zastosowanie:
Dodawane są do ciast, np.: serników, babek, makowców oraz wykorzystywane jako składnik farszów, sałatek na słodko np. z kurczaka oraz do dekoracji lodów, deserów, kremów i surowiec do przyrządzania win deserowych
Hmmm widzę jak ten racuch się uśmiecha... idę zjeść śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńPysznie :) Wieki nie jadłam takich racuszków.
OdpowiedzUsuń