Słodkie racuszki z rodzynkami


Pyszne drożdżowe racuszki z rodzynkami Marsyl.

  • 35 dkg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl.mleka
  • garść rodzynek
Do maki wkruszyć drożdże, dodać cukier, rozpuszczone masło, letnie mleko, sól, jajka i rodzynki.Zarobić jednolite, pulchne ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Łyżką nabierać ciasto i smażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.Osączyc na ręczniku papierowym.Posypać cukrem pudrem.


Rodzynki sułtańskie
Rodzynki to suszone winogrona.Rodzynki są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów. 
Jeżeli są przechowywane przez długi czas, cukier krystalizuje wewnątrz owocu. Zgryzienie owocu daje wrażenie że jest on ziarnisty, ale nie zmienia to jego użyteczności. Aby zdekrystalizować rodzynki można je zanurzyć w płynie (alkoholu, soku owocowym lub wrzącej wodzie) na krótki czas aby rozpuścić cukier.
Zastosowanie:
Dodawane są do ciast, np.: serników, babek, makowców oraz wykorzystywane jako składnik farszów, sałatek na słodko np. z kurczaka oraz do dekoracji lodów, deserów, kremów i surowiec do przyrządzania win deserowych
Naleśnikowa Sobota 2

Komentarze

  1. Hmmm widzę jak ten racuch się uśmiecha... idę zjeść śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) Wieki nie jadłam takich racuszków.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.