Szarlotka dla leniwych



Czasem są ciasta ,które robiłam już dawniej np.z zapisanych przepisów Mamy itd..a przeglądając Kuchnię Polską okazuje się ,że są tam takie same ciasta , ale pod inną nazwą i ciut inaczej zapisane..i tak jest w przypadku tego ciasta..Przepis cytuję z książki..
  • 5-6 dużych jabłek
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 łyżki dżemu (morelowy, wiśniowy,porzeczkowy śliwkowy)
  • 5 dag rodzynek 
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • sól 
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Odstawić na pół godziny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać do jabłek razem z dżemem, rodzynkami i oliwą,dodać jajka i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) na około 45 minut.
                                    Ciasta z owocami sadu

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.