Orzechowe ciasto z malinami i WC #7


Weekendowa Cukiernia działa pełną parą..gospodynią Weekendowej Cukierni w tym miesiącu jest Panna Malwina, a zaproponowała ciasto według przepisu ze strony Bea w kuchni.Postanowiłam tym razem dołączyć się i ja...trochę zmieniłam składniki..miało być ciasto z rabarbarem, ale maliny pięknie obrodziły ..więc ciasto jest z malinami...kilka drobnych zmian na czerwono..

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Autor Bea w kuchni

na tortownicę o średnicy 22 cm
  • ok. 250-300 g rabarbaru [maliny]
  • 160 g mąki
  • 60g drobno zmielonych migdałów [orzechów]
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g miękkiego masła (lub nieutwardzanej margaryny)
  • 150 g cukru (używam zmielonego jasnego trzcinowego)
  • 2 małe jajka
  • 100 ml jogurtu (używam owczego, 6% tłuszczu)[maślanki]
  • 1,5 łyżki amaretto (lub dodatkowe 'płaskie' 1,5 łyżki jogurtu)
  • otarta skórka z 1 cytryny [ skórka z pomarańczy]
  • 1/2 dużego strartego ziarenka tonki (lub nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy)


uwaga : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
dodatkowo :
  • 40 g drobno zmielonych migdałów do posypania ciasta
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub cynamonu (lub cukru waniliowego)
opcjonalnie :
  •  płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa (można przygotować ją również na bazie oliwy / oleju, szczegóły pod koniec przepisu)
Piekarnik rozgrzać do 180°.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z migdałami, sodą i proszkiem. Masło utrzeć /zmiksować z cukrem i jednym jajkiem na gładką masę, a następnie dodać drugie jajko i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę / wanilię i amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd., zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników. 
Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy, posypać je pozostałymi zmielonymi migdałami (wchłoną one nadmiar puszczanego przez rabarbar soku), na wierzch nałożyć pokrojony rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać cukrem i / lub płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na kratce.







                  W malinowym raju

Komentarze

  1. Cieszę się, że wzięłaś udział! bardzo się cieszę!!! i jakie piękne wyszło Twoje ciacho! lubię z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję..udział w WC to dla mnie przyjemność..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.