Przepis na te smakołyki kuchni kociewskiej znalazłam tutaj.Moje[ a dokładniej to młodszej córki- ona je robiła]nie wyglądają tak pięknie jak u Aldi ale wyszły pyszne..do ich przygotowania użyłam mąki tortowej i płatków owsianych z Młynów Stoisław.
- 1 szkl.płatków owsianych Młyny Stoisław
- 1/2 szkl.wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 10 łyżek mąki tortowej Młyny Stoisław
Masło roztopić w garnku.Dodać olej, płatki, miód i cukier. Prażyć na maleńkim ogniu cały czas mieszając.Odstawić do wystygnięcia. Do zimnych płatków dodać jajka,wiórki kokosowe, śmietanę i mąkę. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Z masy formować kulki. Poukładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C.Piec około 10 minut - do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuńO, pyszne gulki :)))
OdpowiedzUsuń