Góralskie kiełbaski


Pyszne kotleciki ala kiełbaski ..nawet na zimno..Smażyłam je na patelni Green Pan, z której jestem bardzo zadowolona..Można smażyć na niej bez tłuszczu [ ja jednak troszkę dodaję], na tej patelni nic się nie przypala..łatwo się ją myje..
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1-2 cebule
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, bazylia)
  • sól, pieprz 
  • tarta bułka 
  • tłuszcz do smażenia
Bułki namoczyć w mleku. Cebulę drobno posiekać i udusić na łyżce tłuszczu. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Mięso wymieszać z czosnkiem, usmażoną cebulą i posiekaną zieleniną, dodać odciśnięte bułki oraz jajko, wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku; jeśli masa okazałaby się zbyt rzadka - można dodać trochę tartej bułki. Z masy mięsnej formować wałeczki wielkości małych parówek i obtaczać w tartej bułce, a następnie smażyć na złoty kolor. Rumiane parówki włożyć na kilka minut do nagrzanego piekarnika.





Przepis z książki Kuchnia Polska..myślę , że nada się do akcji..

Komentarze