Przepis na tą zupkę znalazłam w starej gazetce Przyślij Przepis..wcześniej gotowałam albo zupę szczawiową[ z dodatkiem odrobiny kaszy] albo krupnik..a tu jest według mnie krupnik ze szczawiem albo szczawiowa z kaszą..a zresztą nie o nazwę tu chodzi tylko o smak..kaszę gotujemy wcześniej i ugotowaną dodajemy do zupy [tak wcześniej nie robiłam]..a zupka jest smaaczna..do tej zupki wykorzystałam 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej, którą otrzymałam z Młynów Stoisław.
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej Młyny Stoisław
- 6 szklanek rosołu
- 1 porcja młodej włoszczyzny
- 4 - 5 cebul dymek
- vegeta
- garść szczawiu
- 1/2 kg ziemniaków
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz
Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem vegety. Dokładnie osączamy. Cebulę i włoszczyznę ścieramy na tarce z dużymi otworami. Szklimy na oliwie lub oleju. Zalewamy rosołem, doprowadzamy do wrzenia.
Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Umyty i osączony szczaw siekamy. dodajemy do zupy razem z kaszą, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku.
Zaprawiamy śmietaną rozprowadzoną 3 -4 łyżkami lekko ostudzonej zupy.
Bardzo ciekawy przepis na zupę, dziękuję za dodanie do Akcji :)
OdpowiedzUsuń