Dostałam wielką torbę fasolki szparagowej..i coś z nią trzeba zrobić.Na początek w książce Kuchnia Polska wynalazłam przepis na garnuszek kozienicki, który szybko się robi.
- 40-50 dag mrożonej fasolki szparagowej [użyłam świeżej fasolki]
- 1/2 pieczonego kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. śmietany
- 1 łyżka przesianej mąki pszennej
- 2 szkl. esencjonalnego rosołu z kostki
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- garść posiekanej zieleniny -natka pietruszki, szczypiorek
Podawać z ziemniakami z wody, choć można podać także ryż na sypko lub frytki.
Przepis musi być bardzo smaczny, ale to jakiś zimowy? Czemu mrożona fasolka szparagowa? Przecież właśnie jest sezon. ;-) Chyba, że wskoczyła sama do zamrażarki przez te straszne upały. ;-)
OdpowiedzUsuńWskoczy do zamrażarki na pewno..bo takiej ilości od razu nie przerobię..a przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska i nic nie zmieniałam..Ja oczywiście użyłam fasolki świeżej..
Usuńbardzo smaczne!
OdpowiedzUsuń