Golonka na kanapkę


Taka golonka nadaje się na kanapki..i robię ją dość często..jak zrobię następnym razem wstawię zdjęcie z efektu końcowego..dziś jest zdjęcie golonki przyszykowanej do gotowania.Taką golonkę gotuję w szybkowarze..
Golonkę umyć, wyjąć kość. Natrzeć jarzywkiem.Odłożyć do lodówki na kilka godzin [ albo na noc].Golonkę ciasno zwinąć i włożyć do siatki [ do wędzenia wędlin].Taką golonkę włożyć do szybkowara, dodać obrane i umyte warzywa oraz przyprawy.Wlać wodę, zamknąć szybkowar ,  gotować około 60 minut w zależności od wielkości golonki.Golonkę wyjąć , położyć w chłodnym miejscu , przycisnąć czymś ciężkim.Tak pozostawić do ostygnięcia golonki.
Jarzywko - przyprawa uniwersalna do zup, mięs, sosów, ryb



Jarzywko produkowane przez firmę "MARSYL" to mieszanka wyselekcjonowanych warzyw suszonych oraz ziół i przypraw.
Komponując skład warzywny przyprawy Jarzywko zadbaliśmy o to, aby w naturalny sposób podkreślała ona walory smakowe każdej potrawy. Stosując Jarzywko w swojej kuchni udoskonalisz smak oraz aromat przygotowywanych potraw.
Przyprawa ta znakomita jest do zup, sosów, dań mięsnych oraz ryb.

Pieprz czarny ziarnisty

Pieprz czarny ma ostry palący smak. Powstaje w wyniku suszenia na słońcu niedojrzałych owoców (jagód), wiecznie zielonego pnącza, aż do chwili uzyskania czarnego koloru.
Ostry palący smak, w głównej mierze, pochodzi z zawartej w zewnętrznej warstwie owocu piperyny. Jagody tego samego pnącza, jednakże zbierane w innej fazie dojrzewania i poddane nieco innym procesom obróbki, występują pod nazwą pieprz biały, zielony. Pieprz czarny jest z nich najostrzejszy.

Zastosowanie: pieprz czarny używany jest do przyprawiania wszelkiego rodzaju mięs, zup, sosów, pieczeni, wzbogaca smak sałatek, serów. W postaci ziarna dodaje się go na początku przyrządzania potrawy, natomiast mielony przy końcu
                                                               
A to mój szybkowar..

Komentarze