Kotlety ryżowo -pieczarkowe



Proste do zrobienia..wystarczy  niewiele składników..grzybów można użyć dowolnych..ja akurat miałam pieczarki..Do tych kotletów użyłam ryżu basmati Sonko..kotleciki wyszły pyszne..polecam..
  • 2 torebki ryżu basmati Sonko
  • 1 jajko
  • mąka
  • 2 kostki bulionowe [ najlepiej grzybowe]
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek
  • natka pietruszki 
  • tarta bułka
  • sól
Ryż ugotować w  bulionie, odsączyć i ostudzić. Pieczarki pokroić .Cebulę drobno posiekać,zeszklić na tłuszczu, dodać pieczarki,poddusić. Ryż wymieszać z podsmażonymi grzybami z cebulką, dodać posiekaną pietruszkę, jajko i tyle mąki, aby ciasto nie rozpadało się.Doprawić do smaku. Formować małe kotleciki, obtaczać  w tartej bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Ryż basmati długoziarnisty jest uważany za najszlachetniejszą odmianę ryżu. Uprawiany jest u podnóży Himalajów, gdzie czysty mikroklimat wpłynął na zapach i smak długich, śnieżnobiałych ziaren. Ryż basmati jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym.

Komentarze

  1. całość wygląda bardzo smacznie, i przepis też nietrudny

    OdpowiedzUsuń
  2. a mnie podoba się, że wcale nie mają tak dużo kalorii, a przy okazji pewnie są zdrowsze niż standardowy obiad

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.