Kleksy


Przepis na te ciasteczka znalazłam w książeczce  CIASTA,CIASTKA I TAKIE TAM..i prawdę mówiąc nie wyszły idealne [ale i tak je Wam pokażę]..nie zrobiłam nawet polewy [posypałam kolorową posypką]..po prostu zabrakło czasu..Przepis w całości cytuję z książki..

  • 1 i 3/4 szkl.mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szkl.kakao
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szkl.cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl.mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szkl.posiekanych orzechów laskowych Marsyl
  • pianki marshmallows
Polewa
  • 1/2 szkl.kakao
  • 1 i 1/2 szkl/cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 kostki masła
Przesiać mąkę z sodą i kakao.Utrzeć margarynę, dodać cukier powoli i dalej ucierać , aż masa będzie lekka i puszysta.Dodać jajko , dobrze ubić.Dodać mąkę zmieszaną z mlekiem , pomału.Dodać wanilię i orzechy, wymieszać.Łyżeczką nakładać porcje ciasta na blachę z papierem do pieczenia.Piec 8 minut w 190 stopniach.Po tym czasie wyjąc z pieca i nałożyć na każde po połówce pianki.Wsadzić z powrotem na 4 minuty - doglądać.Wystudzić i polać polewą.[posypałam kolorowa posypką]
Polewa:
Przesiać kakao z cukrem pudrem.Podgrzać wodę i masło, aż do rozpuszczenia masła.Wsypać kakao z cukrem i dobrze wymieszać.Dodać parę kropli gorącej , jeśli będzie trzeba.

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe
Występują w całej Europie, północnej Azji i Ameryce Północnej. Są lekkostrawne i nie zawierają cholesterolu, przez co mogą go jadać osoby zagrożone chorobą wieńcową.
Orzechy laskowe zawierają 65% tłuszczu, 16% białka, 7% cukrów oraz witaminy i sole mineralne. Są dobrym źródłem magnezu, miedzi, witamin C, B1 i B2.
Jak wszystkie inne odmiany orzechów (włoskie, ziemne, pistacjowe, orzechy nerkowca, pekany, itd.) są bogatym źródłem witaminy E – eliksiru młodości i płodności. Powinno się je jadać z pokarmami zawierającymi witaminę C, gdyż wtedy wszystkie ich składniki są łatwo i szybko przyswajane przez organizm.
Orzechy laskowe są jednym ze składników chałwy i to one właśnie nadają jej jej charakterystyczny smak.



Komentarze