Na zdjęciu nie wygląda to ciekawie, ale danie wyszło smaczne...wszystkim smakowało..do tej zapiekanki użyłam kaszy jęczmiennej perłowej , którą dostałam od firmy Młyny Stoisław ..
- 2 saszetki kaszy jęczmiennej perłowej
- 30 dkg pieczarek
- 30 dkg mięsa wieprzowego
- 2 kolorowe papryki
- 1 cebula
- 3/4 szkl.piwa
- sól, pieprz
- kminek
- 1 kostka rosołowa
- natka pietruszki, koperek
Teraz kilka słów o kaszy..
Kasza jęczmienna..W wielu regionach Polski znana jest pod nazwą "kasza mazurska". Jej smak docenia najwięcej osób, decydujących się na jedzenie kasz. Małe, połyskujące perełki uzyskuje się poprzez pocięcie jęczmiennego pęczaku, które następnie poddaje się obtoczeniu i polerowaniu. Sposób obróbki ziarna pozbawia ją nieco wartości zdrowotnych ponieważ w przeciwieństwie do kaszy mazurskiej proces obtaczania (polerowania) trwa dwukrotnie dłużej. Jednak jak wszystkie inne kasze jęczmienne i ta należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.
A teraz porównanie kaszy Młynów w Stoisławiu z kaszą z innej firmy..różnicę widać gołym okiem.. i od tej pory ,jeśli oczywiście znajdę w naszych sklepach [ a mieszkam w małej miejscowości] kasze z Młynów w Stoisławiu to tylko taką będę kupować.
Jakie pyszności:) Do wypróbowania !:)
OdpowiedzUsuń