Ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki gorącej wody
- 80 g cukru
- 1 paczuszka cukru waniliowego Marsyl
- 80 g mąki
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Marsyl
- 50 g cukru
- 50 g masła
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 70 g mąki
- na czubku noża proszek do pieczenia
- 2 białka
- 100 g cukru
- 50 g posiekanych migdałów [dałam płatki migdałowe]
- 1 puszka ananasa ( 225 g po odcedzeniu soku)
- 1 budyń waniliowy (ugotowany na soku z ananasa)
- 400ml soku od ananasa ( jeśli go tyle nie ma to trzeba uzupełnić wodą)
- 400 ml śmietany 30%
- 1 p. usztywniacza do śmietany [dałam śmietan żel Marsyl]
- 1 łyżeczka cukru
Śmietan żel
Śmietan-żel pomaga dłużej utrzymać śmietanę we właściwej konsystencji zapobiegając rozwadnianiu się.
Cukier wanilinowy
Cukier wanilinowy służy do wzbogacania smaku i aromatu różnego rodzaju ciast, tortów, deserów, potraw mlecznych.
Co to jest wanilia?Zapach wanilii, uzyskiwany jest z rosnącej w tropikach rośliny storczykowatej. Choć pomyśleć by można, iż wydzielają go kwiaty, to okazuje się jednak, że odpowiedzialny za aromat jest owoc.
Proszek do pieczenia
Proszek do pieczenia to mieszanka służąca do spulchniania ciast, babek, biszkoptów itp. Dzięki zawartym w nim związkom nadaje ciastom puszystości. Zawartość opakowania wystarcza na 1 kg mąki.
Świetne ciasto, a nazwa rzeczywiście ciekawa
OdpowiedzUsuńNazwa ciekawa..a ciasto pyszne..
Usuńohhh pycha, pycha, pycha :)
OdpowiedzUsuńchyba spróbuje zrobic ;p
Zrób , bo warto..
Usuńale fajne ciasto!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńDobrze, że marsyl papieru toaletowego nie produkuje...
OdpowiedzUsuńJa podałam produkty firmy MARSYL , które użyłam do tego ciasta , a dostałam je właśnie z firmy MARSYL..
UsuńCo produkuje Marsyl możesz zobaczyć tutaj http://www.marsyl.pl/lista_produktow.php
Czepiamy sie oj czepiamy a może by tak imie podać:-)
UsuńCzy to jest Bożenko to ciasto które miałyśmy razem upiec???
UsuńSuper wyszło:-)
Nie odzywałaś się w sprawie pieczenia , więc upiekłam sama..przepraszam..a ciasto było [ bo już nie ma ani okruszka] smaczne..
UsuńJa nie mam pretensji, w żadnym razie, po prostu byłam ciekawa:-)
UsuńBardzo apetycznie wygląda :)!
Usuń