Ziemniaki po normandzku


Takie ziemniaczki są idealne do zsiadłego mleka..niestety z efektu końcowego zdjęcia brak..
  • 1 kg ziemniaków 
  • 150 g boczku
  • 20 g masła
  • cebula
  • por
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. bulionu
  • pieprz
  • sól
Cebulę i pora drobno pokroić , podsmażyć na maśle i dodać pokrojony w kostkę boczek. Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w cienkie plastry. Następnie dodać do smażącej się cebuli z boczkiem i chwilę trzymać na ogniu , cały czas mieszając. Całość zalać gorącym mlekiem wymieszanym z bulionem , przyprawić solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu , aż płyn odparuje , a ziemniaki zmiękną. Podawać z sadzonymi jajkami i surówką.





Komentarze