Pani popo


Kolejny wypiek z dodatkiem mleczka kokosowego , a przepis znaleziony tutaj.

  • 3 szkl. mąki
  • 1,5 łyżki suchych drożdży
  • 1/4 szkl. ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1/4 szkl. cukru
Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wodę i wsypać drożdże. Odstawić i poczekać aż drożdże zaczną się pienić.
Dodać olej, szczyptę soli i za pomocą miksera albo ręcznie wyrabiać ciasto.  Dodawać powoli mleczko kokosowe aż ciasto zacznie odchodzić od miski ( około pół puszki ).Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i poczekać aż podwoi objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części[u mnie 10 części], ułożyć w tortownicy. Ponownie przykryć i odstawić aż podwoi swoją objętośćPiekarnik nagrzać do 190 stopni.Pozostałą część mleka zmiksować z cukrem, polać nim bułeczki. Dla dekoracji można posypać cukrem. Piec około 40 minut na złoty kolor i aż bułeczki wchłoną mleko.Podczas pieczenia w tortownicy mleko kokosowe może wyciekać, więc proponuję na dno piekarnika postawić inna blaszkę.


.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.