Kolejny wypiek z dodatkiem mleczka kokosowego , a przepis znaleziony tutaj.
- 3 szkl. mąki
- 1,5 łyżki suchych drożdży
- 1/4 szkl. ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1/4 szkl. cukru
Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wodę i wsypać drożdże. Odstawić i poczekać aż drożdże zaczną się pienić.
Dodać olej, szczyptę soli i za pomocą miksera albo ręcznie wyrabiać ciasto. Dodawać powoli mleczko kokosowe aż ciasto zacznie odchodzić od miski ( około pół puszki ).Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i poczekać aż podwoi objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części[u mnie 10 części], ułożyć w tortownicy. Ponownie przykryć i odstawić aż podwoi swoją objętośćPiekarnik nagrzać do 190 stopni.Pozostałą część mleka zmiksować z cukrem, polać nim bułeczki. Dla dekoracji można posypać cukrem. Piec około 40 minut na złoty kolor i aż bułeczki wchłoną mleko.Podczas pieczenia w tortownicy mleko kokosowe może wyciekać, więc proponuję na dno piekarnika postawić inna blaszkę.
Ale ładnie wygląda taki bułeczkowy kwiatuszek:)
OdpowiedzUsuń